wtorek, 12 maja 2015

6# Zielone risotto



 Właśnie zdałam sobie sprawę, że dawno nie dodawałyśmy żadnego przepisu. Akurat tak się składa, że dzisiaj na obiad przygotowałam jedno ze swoich ulubionych dań, czyli risotto. Najbardziej lubię to z zielonymi warzywami, z zielona fasolka, groszkiem i cukinia. Dlatego dla zainteresowanych tą pysznością podaję przepis poniżej.




Niezbędne składniki:


  • Ryż do risotto (ja zużyłam pól woreczka i starczy mi na dwa dni)
  • Mała cebula
  • Pól cukinii
  • Szklanka groszku
  • Szklanka zielonej fasolki
  • 3/4 Litra bulionu
  • Sol i pieprz
  • Oliwa



Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż i mieszamy.
Wlewamy część bulionu i zmniejszany gaz, bo nie chcemy aby ryż nam się przypalił. Przykrywamy i co jakiś czas mieszany.
Kiedy ryż wchłonięta nam bulion dodajemy kolejna porcje płynu i odrzucamy groszek i fasolkę. Znowu przykrywamy.
Na samym końcu dodajemy cukinie i wlewamy resztę bulionu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Pozostawiamy na małym ogniu aż do wchłonięcia ostatniej porcji bulionu.

Podajemy z natką pietruszki na ciepło lub zimno- w obu wersjach smakuje obłędnie :)
W oryginalnym przepisie powinniśmy dodać jeszcze białe wino i koper włoski, wiec jeśli ktoś ma ochotę to proszę bardzo. Ja osobiście wole wersje bez tych dwóch składników.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. mistrzem rissotto jest mój Paweł. Zaczęło się kilka lat temu w Chorwacji jak stał z tymi owocami morza i winem... :) Od tamtego czasu to jego popisowe danie.
    Musimy spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh to wspaniały ten Twój Paweł :) szczytem możliwości mojego chłopaka jest spaghetti z proszku;p
      A zielone risotto naprawdę polecam- sycące i lekkie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...