Właśnie zdałam sobie sprawę, że dawno nie dodawałyśmy żadnego przepisu. Akurat tak się składa, że dzisiaj na obiad przygotowałam jedno ze swoich ulubionych dań, czyli risotto. Najbardziej lubię to z zielonymi warzywami, z zielona fasolka, groszkiem i cukinia. Dlatego dla zainteresowanych tą pysznością podaję przepis poniżej.
Niezbędne składniki:
- Ryż do risotto (ja zużyłam pól woreczka i starczy mi na dwa dni)
- Mała cebula
- Pól cukinii
- Szklanka groszku
- Szklanka zielonej fasolki
- 3/4 Litra bulionu
- Sol i pieprz
- Oliwa
Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy ryż i mieszamy.
Wlewamy część bulionu i zmniejszany gaz, bo nie chcemy aby ryż nam się przypalił. Przykrywamy i co jakiś czas mieszany.
Kiedy ryż wchłonięta nam bulion dodajemy kolejna porcje płynu i odrzucamy groszek i fasolkę. Znowu przykrywamy.
Na samym końcu dodajemy cukinie i wlewamy resztę bulionu.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Pozostawiamy na małym ogniu aż do wchłonięcia ostatniej porcji bulionu.
Podajemy z natką pietruszki na ciepło lub zimno- w obu wersjach smakuje obłędnie :)
W oryginalnym przepisie powinniśmy dodać jeszcze białe wino i koper włoski, wiec jeśli ktoś ma ochotę to proszę bardzo. Ja osobiście wole wersje bez tych dwóch składników.
Smacznego!
mistrzem rissotto jest mój Paweł. Zaczęło się kilka lat temu w Chorwacji jak stał z tymi owocami morza i winem... :) Od tamtego czasu to jego popisowe danie.
OdpowiedzUsuńMusimy spróbować Twojej wersji :)
Oh to wspaniały ten Twój Paweł :) szczytem możliwości mojego chłopaka jest spaghetti z proszku;p
UsuńA zielone risotto naprawdę polecam- sycące i lekkie :)