Jaki jest sposób na idealne drugie śniadanie, które można przygotować parę dni wcześniej? Albo na pożywną przekąskę w ciągu dnia, którą może zjeść bez większych wyrzutów sumienia? OWSIANE CIASTECZKA. Są zdrowe, pożywne, odpowiednio przechowywane długo pozostają świeże. I co najważniejsze- robisz je sama, więc wiesz co jesz.
Składniki:
Są to podstawowe składniki, naprawdę możecie zaszaleć i dodawać co tylko przyjdzie Wam do głowy. Ja dzisiaj dodatkowo dorzuciłam żurawinę i amarantus.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności nagrzać piekarnik do temperatury 190 C.
W małym garnku rozpuścić masło.
Jajko rozbełtać.
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
Dodać do nich roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać rozbełtane jajko i również wymieszać.
Na koniec dodać rodzynki (świetnie sprawdzi się też żurawina).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Po tym czasie należy poczekać aż ostygną i stwardnieją, bo zaraz po upieczeniu są miękkie i mogą się pokruszyć.
Ciasteczka owsiane są potowe do zjedzenia już parę minut po upieczeniu. Przechowywane w szczelnym pojemniku mogą Ci służyć jako przekąska nawet tydzień :)
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz