piątek, 3 kwietnia 2015

#5 OWSIANE CIASTECZKA


Jaki jest sposób na idealne drugie śniadanie, które można przygotować parę dni wcześniej? Albo na pożywną przekąskę w ciągu dnia, którą może zjeść bez większych wyrzutów sumienia? OWSIANE CIASTECZKA. Są zdrowe, pożywne, odpowiednio przechowywane długo pozostają świeże. I co najważniejsze- robisz je sama, więc wiesz co jesz. 









Składniki:




Są to podstawowe składniki, naprawdę możecie zaszaleć i dodawać co tylko przyjdzie Wam do głowy. Ja dzisiaj dodatkowo dorzuciłam żurawinę i amarantus.

Przygotowanie:


W pierwszej kolejności  nagrzać piekarnik do temperatury 190 C.
W małym garnku rozpuścić masło.
Jajko rozbełtać.
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
Dodać do nich roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać rozbełtane jajko i również wymieszać.
Na koniec dodać rodzynki (świetnie sprawdzi się też żurawina).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę nakładać łyżką, lekko ją rozpłaszczyć. Ważne aby zachować odstępy między ciasteczkami.



Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min.
Po tym czasie należy poczekać aż ostygną i stwardnieją, bo zaraz po upieczeniu są miękkie i mogą się pokruszyć.



Ciasteczka owsiane są potowe do zjedzenia już parę minut po upieczeniu. Przechowywane w szczelnym pojemniku mogą Ci służyć jako przekąska nawet tydzień :)

Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...