sobota, 21 marca 2015

4# Zupa z mrożonego groszku

Wiosna! Pewnie już każdy ją czuje w powietrzu. Dlatego zanim świat zupełnie wróci do życia warto zapewnić sobie trochę zieleni i witamin:) A idealnym rozwiązaniem dla leniuchów (takich jak ja) oraz zabieganych będzie zupa z mrożonego groszku. Sami się przekonacie jak niesamowicie cieszy oczy zielenią i bosko smakuje!



Zacznijmy od tego co jest nam potrzebne na to nasze zielone cudo: 


Cebulę kroimy w kostkę lub plastry- jak kto woli, szklimy w garnku razem z czosnkiem i oliwą.
Dodajemy mrożony groszek i wszystko zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym.
Całość gotujemy na małym ogniu, aż do momentu, kiedy groszek zrobi się mięciutki.
Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku.
Następnie wszystko miksujemy blenderem na gładki krem.



Zupę można zabielić śmietaną, jednak jeśli ktoś nie chce to oczywiście nie musi.



Do smaku i żeby zupa była bardziej sycąca można zrobić małe grzaneczki (kroimy chleb w kostkę i podsmażamy z oliwą lub masłem i solą albo pieczemy w piekarniku) lub jeśli ktoś woli może zupę podawać na przykład z bagietką :) 

Na zakończenie trochę o naszym bohaterze. Wiedzieliście, że te małe, zielone kuleczki zawierają mnóstwo witamin? Może się pochwalić obecnością witamin A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwasu foliowego. Meega pozytyw! Warto wspomnieć, że zmniejsza ryzyko uszkodzenia żył, redukuje poziom odkładanego cholesterolu, a co za tym idzie zmniejsza szanse na wystąpienie chorób serca czy miażdżycy!
Dlatego moi Drodzy jedzmy groszek, w każdej postaci, bo nie tylko pięknie wygląda i bosko smakuje! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...